Naj medi, moj čebelnjak

Med je naravno živilo, ki ga pridelujejo medonosne čebele (Apis mellifera) iz nektarja ali rastlinske mane. Nektar ali medičina je sladek sok, izloček cvetov večine cvetnic, ki jih oprašujejo žuželke. Sestavljen je pretežno iz vode in sladkorjev, med katerimi prevladujejo glukoza, fruktoza in saharoza. Mana je naraven, sladek, lepljiv sok, ki ga izločajo drevesne ušice in kaparji. V panju čebele medičino ali mano obdelajo, zgostijo, primešajo izločke lastnih žlez in jo nato shranijo v celice satja. Iz satja dobimo med s centrifugiranjem. Sledi le še polnjenje v primerno embalažo, v kateri ga pri ustreznih pogojih lahko skladiščimo tudi več let. Medu, namenjenemu za promet, ni dovoljeno dodati nobene snovi, niti mu ni dovoljeno odvzeti sestavin, značilnih za med (Pravilnik o medu, 2011; 2015).